slíbený květák

27. června 2011 v 12:08 | mňau
Tady je ten květák. Původní autorství je v oblasti receptur obvykle nedohledatelné, můj autorský přínos spočívá v kombinaci dvou receptů. Jeden ze skvělé kuchařky Recepty pro jeden hrnec (česky Reader's Digest 1996) a druhý ze stejně skvělé Kuchařky pro dceru.

Základem je tzv. vykládací - možná to má nějaký lepší český jméno, ale v tom překladu tomu říkají tak - těsto, popsané v prvně jmenované knize.

1/8 lžičky soli
175 g mouky
85 g másla
1 vejce
2-3 lžičky studené vody.

Já to dělám v robotu tak, že do mísy se sekacím nástavcem nasypu mouku, máslo a sůl a nechám to 10 minut v mrazáku. Pak to posekám do jemné drobenky, přidám vejce, sekám dál a po lžičkách přidávám vodu. Zničehonic se z toho udělá krásná koule, s kterou se jednoduše na válu pracuje. Rozválím, vložím do koláčové formy a - pokud ještě nemám hotovou náplň - můžu strčit do chladničky vyčkávat.

Náplň květáková, jejímž základem je recept na zapečený květák z Kuchařky pro dceru (který je mimochodem taky fajn), vzniká tak:


květák vařím v odkryté nádobě 15 minut (rozebraný na růžičky)
4 lžíce strouhanky smažím na másle
pokrájím sýr a šunku
sáhnu po nějakém osvědčeném koření a soli
roztápím pec

Udělám se všemi surovinami míchy míchy, ideálně aby se růžičky květáku moc nerozbily, zakapu olivolem. Ochutnávám. Chutná-li to dobře, rozprostřu na těsto v koláčové formě.

Koláč zaleju smetanou (přiměřeně) a umístím do trouby. Vyčkám asi 30 minut, až smetana přestane být kapalná a koláčové okraje jsou narůžověle krásné.

Vyndám, servíruji, sklízím pochvaly a uznání.

Řekla bych, že by se tomu klidně mohlo říkat francouzský quiche.
 


Komentáře

1 Brčko Brčko | 27. června 2011 v 18:20 | Reagovat

A já tuhle tak váhala co dělat s květákem. Příště mrknu na web k Mau a je uvařeno...

2 Štaflík Štaflík | 27. června 2011 v 18:50 | Reagovat

Byl vyborný!

3 Brčko Brčko | 18. července 2011 v 18:49 | Reagovat

Vařit podle Mau chce vyšší dívčí... Mouka - hladká, polohrubá?, roztápím pec - na kolik tak asi? no výsledek je v roztopené peci...

4 jesteziju jesteziju | 26. července 2011 v 20:52 | Reagovat

Jéje, jak to dopadlo? No víš, tohle mě vždycky štvalo na všech kuchařských knihách, že tam napsali "kvásek" nebo "zásmažka", místo aby mi napsali krok po kroku co a kolik a kam. Jenže tyhle věci vyrábím intuitivně, takže ani moc zpětně nevím, co a kolik a kam. Bylo to dobré?

5 Jiji Jiji | 2. října 2011 v 11:25 | Reagovat

Ahoj! Přes Honzovu počáteční nedůvěru jsem zkusila a nakonec došlo i na zmíněné chválení:-). Dík!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama